+381(0)11/375-2625

Dobrodošli na Leo Commerce!

Napredno pretraživanje

Boris Hlebec

REČNIK SLENGA SRPSKO-ENGLESKI, ENGLESKO-SRPSKI

Budite prvi koji će oceniti ovaj proizvod

 Ovo je najkompletniji uporedni rečnik slenga koji je ponudio
široku lepezu rešenja za prevođenje. Korisnicima se često nudi više
ekvivalenata, pogotovo na srpskom jeziku, kako bi se oni sami
opredelili za najbolje rešenje u sklopu određenog teksta koji treba
prevesti.
ISBN 978-86-7590-15-01
Format 155mm x 235mm
Povez Tvrdi
Pismo ćirilica
Broj strana 280

Dostupnost: Rasprodato

 

Ukoliko na sajtu niste pronašli željenu knjigu molimo Vas da nas kontaktirate i proverite da li je imamo u našoj ponudi jer, trenutno, nismo u mogućnosti da sve naslove iz naše ponude postavimo na sajt.

Kontakt podaci:

 • 011/375-2625
 • 011/375-2626
 • 011/375-2627
 • 011/317-0049
 • 063/213-575

info@leo.rs

Cena: RSD 1,080.00

Cena sa popustom: RSD 864.00

Uslovi kupovine!

VAŽNA NAPOMENA! CENE KOJE SU NA SAJTU (SA POPUSTOM, KAO I AKCIJSKE CENE) VAŽE ISKLJUČIVO ZA KUPOVINU: PREKO SAJTA, PREKO E-MAILA, PUTEM TELEFONA, SMS PORUDŽBENICOM!

Knjige predstavljene na sajtu možete kupiti pouzećem (knjige stižu na vašu adresu a plaćate ih prilikom preuzimanja) na više načina:

 • Poručivanjem preko našeg sajta www.leo.rs
 • Narudžbinom preko e-maila: info@leo.rs – potrebno je da nam pošaljete sledeće podatke: Ime i prezime, adresu, mesto i poštanski broj, broj mobilnog telefona, naziv knjige ili knjiga koje poručujete i broj komada.
 • Putem telefona 011/375-2625 , 011/375-2626 , 011/375-2627
 • SMS porudžbenicom – ako želite da poručite knjige putem SMS poruke, pošaljite na broj 063/213-575 sledeće podatke:

Ime i prezime, adresu, mesto i poštanski broj, naziv knjige ili knjiga koje poručujete i broj komada. Cena sms poruke se tarifira po standardnoj ceni sms poruke kod vašeg operatera.

Koji god način poručivanja da izaberete knjige će vam biti isporučena pouzećem u roku od 2 do 5 radinih dana, a troškovi ptt usluga iznosiće 200 dinara za kupovinu jedne do tri knjige ili 250 dinara za kupovinu četiri i više knjiga.

KUPCI IZ INOSTRANSTVA

Ukoliko knjige kupujete van Srbije, na vrhu svake stranice sajta možete izabrati valutu EUR, USD, KM i sve cene će Vam biti izražene u izabranoj valuti. Nakon prolaska kroz sve korake kupovine stićiće Vam mejl sa potvrdom prijema vaše porudžbenice. Nakon što proverimo iznos poštanskih troškova za kupljene knjige dobićete mejl u roku od 24h sa ukupnim deviznim iznosom (zbir poručenih knjiga + poštanski troškovi) i instrukcijama za plaćanje na naš devizni račun. Odmah nakon evidentiranja vaše uplate knjige vam šaljemo na vašu adresu iz porudžbenice.

KUPOVINA U PRETPLATI

Pripremili smo za Vas posebnu pogodnost kupovine – kupovina naših izdanja u pretplati po znatno povoljnijoj ceni (pre nego što knjiga izađe iz štampe). Knjige Vam šaljemo brzom poštom na vašu adresu u roku od 5 – 10 dana od objavljivanja na našem sajtu da je knjiga izašla iz štampe. Cena poštarine: troškovi ptt usluga iznosiće 200 dinara za kupovinu jedne do tri knjige ili 250 dinara za kupovinu četiri i više knjiga.
Spisak knjiga koje možete kupiti u pretplati kao i očekivane datume izlaska iz štampe možete pronaći na ovom linku.
Porudžbinu možete obaviti:

 • na našem sajtu,
 • telefonskim pozivom na 011/375-2625, 011/375-2626, 011/375-2627,
 • slanjem mejla na info@leo.rs

a zatim navedeni iznos sa porudžbenice uplatite po instrukcijama sa uplatnice u banci ili pošti. (primer uplatnice moze takodje da mu stigne mejlom uz porudzbenicu ili da se uz vec postojeci tekst svakoj porudzbenici za knjige iz pretplate doda vazna napomena.

Važna napomena za kupovinu knjiga u pretplati!
Pretplatna cena vаži samo do očekivanog datuma izlaska knjige iz štampe!

Uplatnica

PLAĆANJE PLATNOM KARTICOM

Ukoliko Kupac kao način plaćanja izabere platnu karticu potrebno je da u sledećem koraku unese potrebne parametre na osnovu kojih će njegova transakcija biti autorizovana. Unos podataka obavlja se na stranici koja je deo sistema za plaćanje Komercijalne banke AD Beograd koja i pruža uslugu procesuiranja kartice.

Nakon uspešnog završetka procesa autorizacije, sredstva na platnoj kartici Kupca se rezervišu u iznosu porudžbine koju je kreirao. Ukoliko Prodavac u celosti potvrdi porudžbinu rezervisana sredstva će biti realizovana u celosti i Kupcu će biti prosleđen email sa ovom tom informacijom.

Ukoliko Prodavac nije u mogućnosti da u celosti realizuje porudžbinu Kupca on će ga o tome obavestiti putem email-a ili telefonski. U slučaju da Kupac pristane na korekciju porudžbine Prodavac će potvrditi porudžbinu i realizovati manje sredstava Kupca od inicijalno rezervisanih. Ukoliko Kupac želi da otkaže porudžbinu usled nemogućnosti Prodavca da je celu isporuči, Prodavac neće potvrditi porudžbinu i sredstva Kupca će biti skinuta sa rezervacije u narednih 24h (u zavisnosti od banke čiju karticu Kupac koristi).

Prodavac se obavezuje da će očekivani iznos troškova transporta/isporuke Kupcu dostaviti putem email-a pošto od banke primi potvrdu da je Kupac realizovao uplatu. Prodavac informaciju o očekivanim troškovima transporta prosleđuje na osnovu mase pošiljke kao i zvaničnog cenovnika kurirske službe.

Očekivani troškovi transporta koje Prodavac prosleđuje Kupcu su isključivo informativnog karaktera i Prodavac nije u mogućnosti da garantuje da će identičan iznos biti naplaćen od Kupca od strane kurirske službe prilikom primopredaje pošiljke.

Ukoliko Kupac ne izvrši plaćanje po porudžbini u roku 24 časa od trenutka njenog kreiranja, ista će biti stornirana i obrisana. Nakon isteka perioda od 24 časa plaćanje po toj porudžbini nije moguće, ali Kupac može napraviti novu porudžbinu i izvršiti uplatu po njoj.

Za porudžbine kreirane petkom ili za dane vikenda rok za realizaciju uplate je umesto 24 časa je ponedeljak do 16h.

Pozovite za više informacija o našim proizvodima:

+381(0)11/375-2625
+381(0)11/375-2626
+381(0)11/375-2627
+381(0)11/317-0049

Uslovi povraćaja robe.

Povraćaj robe

Povraćaj robe se koristi isključivo u slučaju reklamacije.


Uslovi reklamacija

Reklamacije se mogu podneti isključivo u slučaju kada je – isporučeni proizvod oštećen, nekompletan ili ne odgovara specifikaciji narudžbine.

Reklamacije slati na info@leo.rs ili pozvati telefonom 011/375-2625 , 011/375-2626 .

SMS kupovina

Ako želite da poručite knjige putem SMS poruke, pošaljite na broj 063/213-575 sledeće podatke: Ime i prezime, adresu, mesto i poštanski broj, mejl adresu, naziv knjige ili knjiga koje poručujete i broj komada.

Porudžbina će vam biti isporučena pouzećem u roku od jednog do pet radinih dana, a troškovi ptt usluga iznosiće 200 dinara za kupovinu jedne do tri knjige ili 250 dinara za kupovinu četiri i više knjiga. Cena sms poruke se tarifira po standardnoj ceni sms poruke kod vašeg operatera.

Opis proizvoda

Detalji

 PREDGOVOR

Izbor odrednica u ovome rečniku bio je uslovljen shvatanjem o tome šta spada u sleng. Izostavio sam terminološke žargonizme – izraze kojima se služe samo ljudi određene struke, a da pri tome to nisu zvanični ni učeni nazivi (npr. krivičar ’stručnjak za krivično pravo’, pimplati ’beskorisno driblati u fudbalu’). Nisu uvršćeni ni vulgarizmi kojima se na svima dobro poznat (mada u većini situacija neprixvatljiv način) nazivaju pojedini delovi tela i telesne radnje. Naziv šatrovački vezuje se tipično za mlađe prestupnike, te je uži od termina sleng, dok je naziv supstandardni širi od slenga budući da obuhvata i nestandardne dijalekte. Sleng bi, po mome shvatanju, bio krajnje intiman stil (za razliku od kolokvijalnog stila koji je takođe prisan, ali u manjem stepenu), a uz to veoma afektivan, često grub ili ciničan način izražavanja, ograničen na delove govorne populacije, najčešće na pripadnike mlađe generacije ili društveno devijantne grupe. Zbog toga je on primeren mnogo manjem broju govornih situacija nego što je to slučaj sa kolokvijalnim, razgovornim stilom.

Kao ekvivalenti na desnoj strani rečnika javljaju se mahom reči koje pripadaju istom funkcionalnom stilu, tj. slengu. Samo onda kada mi nije bila poznata reč istog stila davao sam kolokvijalizme, koji su kao takvi i obeleženi, i uobičajene reči (odštampane kurzivom u normalnoj veličini slova). Tako je, npr. za srpski slengizam dvoguza (u značenju ’dvolitarska boca vina’) ponuđena po smislu istovetna engleska imenica magnum, koja ne pripada slengu, ali je za korisnika rečnika zgodno da mu se ponudi engleska reč, makar i nejednake stilske vrednosti, do koje bi inače teško došao. Granica između kolokvijalizma i slengizma je vrlo tanka, pa se verovatno neće svi složiti oko statusa pojedinih reči, ali sam nastojao da u rečnik ne uđu bar one reči za koje sam siguran da jesu kolokvijalizmi, dok su neke granične ušle.

Svaka odrednica ili pododrednica, kao i njihovi ekvivalenti u drugom jeziku, praćeni su podatkom o značenju jednostavnim standardnim izrazima datim u zagradama. Ekvivalenti su birani tako da se, koliko je autoru bilo moguće, upotrebe ne samo stilski i denotaciono (po onome što u stvarnosti označavaju), nego i da budu najbliži slici, ponekad i zvuku koji su vezani za izvorni oblik. Na primer, za engleski pridev septic dato je otrovan u značenju ’veoma gadan’, jer primarno značenje i engleskog i srpskog prideva u ovom slučaju je isto. Kada je to bilo moguće, umesto rimovanog slenga u engleskom, davani su slučajevi zamene reda slogova i sličnih fonoloških poigravanja u srpskom jeziku, npr. vugla (nastalo premetanjem od glavu) i Uncle Ned (nastalo rimovanjem sahead) u značenju ’glava’. U rečnik je ušlo i nekoliko stilski lažnih parova, koji se sastoje od modela koji u engleskom predstavlja uobičajenu reč, i anglicizma koji je u srpskom sleng, poput bus bus (autobus).

Takođe sam u granicama raspoloživih ekvivalenata vodio računa o polisemiji; ako reč u odrednici ima dva ili više značenja, nastojao sam da se i na desnoj strani pojave reči koje imaju to isto značenje. Npr. kao ekvivalent imenici igranka u značenju 1. metež i 2. kavga predložena je engleska imenica stink, koja ima ista ova dva značenja.

Značenja reči u slengu obično su manje precizna od značenja stilski neutralnih ili knjiških reči, a naročito od značenja termina. Na važnosti dobijaju njihova konotacija, asocijativnost, afektivnost i izražavanje ličnog govornikovog stava. Korisnicima ovoga rečnika često se nudi više ekvivalenata, pogotovu na srpskom jeziku, kako bi se oni sami opredelili za najbolje rešenje u sklopu određenog teksta koji treba prevesti.

Sve stilske naznake, poput šaljivo, ironično, date su neposredno iza reči na koju se odnose.

Idiome treba tražiti pod imenicom koja ulazi u njihov sastav, sem ukoliko je ta imenica stilski neobeležena. Npr. izraz popiti batine ne treba tražiti pod batine, već podpopiti.

Pošto je rečnik rađen sa zamišlju da daje stilski ekvivalentne prevode moći će, nadamo se, poslužiti i u lingvističke istraživačke svrhe.

Boris Hlebec

Komentari

Napišite svoj komentar

Samo registrovani korisnici mogu da pišu komentare. Molimo Vas da se prijavite ili registrujete na sajt.

Još naslova od istog autora

Kupci koji su kupili ovaj proizvod, kupili su i sledeće:

Selektujte proizvode koje želite dodati u korpu izaberite sve